
2022 Gasunie (Geoportaal)
In de GasunieArcGIS Online omgeving creëert Gasunie voor iedere samenwerking een eigenprojectomgeving door middel van een gezamenlijk beheerde groep. Alleorganisaties kunnen vervolgens gebruikers en content (data services en-uploads) toevoegen aan de gezamenlijke groepen. Iedere organisatie regeltzijn/haar eigen ArcGIS Online accounts. Met name de kwalitatieve controle opdit proces in combinatie van ondersteuning geven aan externe relaties bij deinrichting van hun werkomgevingen heeft SIG soluciones opgepakt.
Eén van devoornaamste functionele eisen is dat projectdata die beschikbaar is en ook gaatkomen in de verschillende systemen om deze inzichtelijk te maken op eenzodanige wijze dat het visueel overzichtelijk wordt. Hiervoor is samenwerkingmet name in “het delen van data” noodzakelijk.
Om dit vraagstuktastbaar te maken zijn navolgend de onderdelen opgesomd waar SIG soluciones eenbijdrage aan kan leveren om de afdeling OTW-L en de haar flankerende afdelingente voorzien van de juiste inrichting en structuur wanneer het gaat om data uitwisselingen interfacing/visualisering van de projectenportfolio.
Intermediairerol tussen externe partijen van Gasunie
● Gebruikmaken van “Partnered collaborations” in de ArcGIS online omgeving.
● Zorgendat data uniform en correct wordt aangeleverd met name middels clouddienstenzoals Microsoft Azure.
● Adviseringin opslag en interfacing van grote hoeveelheden data van externe relaties.Hierbij ook gebruik makend van de MS-Azure omgeving.
InrichtingArcGIS Online:
● Optimaliserenen verder automatisering van standaard processtappen.
● Standaardapps en dashboard-inrichtingen maken voor de projecten en voortgangs toolingontwikkelen.
Standaardisatiemet integratie van veel PDOK-info + in-house Geoportaal info in projectomgeving
● Gebruikvan FME en/of Python om data op te halen en in te laden.
● Dedoor Gasunie gemaakte data zal vanuit het bronsysteem Eagle van Gasunie via eenprojectomgeving in het GeoPortaal naar Gasunie ArcGIS online gepubliceerdworden. Momenteel kent de door externe relaties voor Gasunie geproduceerde datanog twee parallelle aanleverroutes.
1. Alseen upload en service via ArcGIS Online
2. Viaeen harddisk en op termijn via Azure Storage, waarbij de aansturing van dezeontwikkeling ter hand genomen zal worden samen met de Functioneel SysteemBeheerders
Inzet voorAutodesk Plant en Civil 3D met betrekking tot 3D-ontwerpen en standaardisatie
● Gegevensoverzetten naar ArcGIS met FME.
● 3Ddata in externe Project Atlas en 3d mesh integreren in het Geoportal en ArcGisonline van de Gasunie. Bijvoorbeeld: https://youtu.be/zmY09hDO_G0
Visualisatiesvan verschillende aanlegtechnieken zoals bijvoorbeeld bij het tracé Leiden West
● Verzamelenvan data om het ontwerp van leidingtracé op de juiste geografische positie teplaatsen, hierbij wordt dan ook gekeken naar flankerende (externe) projecten.
● Zoveelmogelijk data van externe relaties middels services en “Partneredcollaborations” binnen halen, zodat de actualiteit van de data “update to date”is en de verantwoording goed belegd is bij de bronhouder.
● Wanneerde data te complex is om in een service op te nemen, is het mogelijk verstandigom een standaard workspace in te richten in FME waarbij deze data snelleringeladen kan worden.